Избор на ресторант за сватба

 

Изборът на ресторант за сватба заема основно място в провеждането на Вашето сватбено тържество. Изборът на ресторант е един от ключовите моменти в подготовката на празника.

Преди да пристъпите към това обаче трябва да имате вече изготвен окончателен списък с гостите, които искате да поканите, както и ориентировъчен бюджет.

От списъка с гости се определя капацитета на ресторанта за Вашето сватбено тържество, който търсите. При очакван брой на поканени гости 100 следва избрания ресторант да има капацитет минимум 100 места, но не повече от 130-140 места... иначе би изглеждал празен. Когато правите избор на ресторант за сватба се информирайте от управителя му за капацитета –задължително уточнете въпросния капацитет с наличен дансинг ли е и колко голям точно е дансинга при този капацитет на ресторанта. Не е вариант да имате 100 седящи места и дансинг за 30-40 души. Предвидете поне 15% повече места от първоначалния Ви списък – практиката сочи, че в крайна сметка броя гости се оказва по-голям от първоначално предвидения. Ако ресторантът има няколко зали или зала и градина е добре да изясните гостите Ви на едно място ли ще бъдат или в няколко помещения – ако имате избор е добре това да го избегнете.

При направен първоначален бюджет може да се ориентирате, каква е очакваната реална стойност на един куверт при избора на ресторант за сватба. В предложения от нас вариант на сватбен бюджет разходите за ресторанта са разделени по пера – куверт, алкохол, пити, торта, декорация. Добре е при сравняването на различни оферти от ресторанти да обърнете внимание на това, какво точно включва предложения куверт – колко степенно е менюто, има ли включен алкохол и безалкохолни, декорация и какво допълнително ще остане като разход. Все повече ресторанти предлагат по-комплексни предложения, с цел да улеснят младоженците.

Преди да разглеждате ресторанти е добре да имате изградена визия за тема и цветова гама на сватбата. Ако искате ретро сватба няма смисъл да гледате фюжън ресторант..., ако искате градинско тържество определено Ви е необходим ресторант с градина, ако търсите българския дух и традиции Ви трябва хубава механа или етно ресторант. Изключително не рентабилно ще е да промените чрез декорация изцяло стила на ресторанта единствено, защото Ви допада местоположението му.

Ако се спрете на вариант за сватбено тържество на открито е добре да имате предвид някой особености в избора на ресторант за сватба. Обърнете внимание на това градината има ли тента, т.е. при дъждовно време гостите могат ли да останат отвън. Непременно попитайте при лошо време, каква алтернатива ще Ви предложат от ресторанта – най-често може да преместите сватбеното тържество в затворената зала. Има ресторанти, които резервират за Вашата сватба градината, а в затворената зала посрещат гости. Това води до невъзможност при дъждовно време да преместите тържеството вътре. Тъй като решението за преместването на Вашето сватбено тържество обикновено се взима в деня на сватбата, за да не се натоварвате в последния момент е добре да имате готовност с разпределение на гостите и при този вариант. Обърнете внимание и на фактора слънце, който е така желан по време на сватбата на открито. Ако мястото е прекалено слънчево в часовия пояс на тържеството то също може да създаде дискомфорт. За да сте напълно подготвени с тази информация си организирайте посещение на ресторанта по времето, в което ще бъде и Вашата сватба.

Много важно е когато избирате ресторант за Вашето празненство е да го възприемате такова, каквото го виждате, а не да си го представяте тотално различно. Усещането на всяко едно място идва от много фактори и детайли, разположени в него и цялостната промяна е трудна... понякога реално безсмислено скъпа.

Някой ресторанти имат ограничение в продължителността на провежданите мероприятия, а други след определено време начисляват такса за всеки допълнителен час. Края на празненството няма как да бъде предварително определен, освен ако Вие не го ограничите, за това е добре да предвидите поне 2 допълнителни часа, при 5 часа стандартно заложени. Информирайте се дали има други някакви такси извън куверта. Съществен разход са алкохолните напитки. Проверете възможността да си внесете такива и при какви условия от страна на ресторанта е възможно това. Някой ресторанти предлагат опцията те да закупят алкохола, като Вие ще го заплатите на доставни цени и то само това, което е консумирано до цяла бутилка разбира се.

 След като си изберете ресторант за сватба преценете началния час на Вашето сватбено тържество, спрямо началото на църковния ритуал, като предвидите време за фото сесия на Вас и кумовете, както и време за придвижване на гостите до ресторанта. В ресторанта уговорете началото с 30 минути по-рано от обявеното в поканата, за да сте сигурни, че ще имат готовност, ако някой гост подрани.

Направете предварително разпределение на местата в ресторанта. Дори да не разположите индивидуални настанителни картички, разпределете гостите по маси и нека те сами изберат на определената маса, как точно да се настанят. Това ще Ви спести останали тук-там по едно-две свободни места и гости, които няма как да се настанят на едно място, въпреки че са компания. Направете списък с гостите – за улеснение по азбучен ред например по първо име и масата, на която седи госта. Ако имате сватбен координатор той ще поеме грижата за настаняването на гостите. Ако нямате такъв дайте предварително списъците на шаферките и ги помолете да съдействат на гостите при настаняването. Това улеснява много гостите и прави добро впечатление.

Ако сте предвидили декорация в ресторанта не планирайте да я направите Вие в сватбения ден това ще Ви е последната грижа. Или ангажирайте някой Ваш познат със задачата или най-добре се доверете на професионалисти. Така ще си гарантирате спокойствие и сигурност в изпълнението на задачата, както и бихте могли да получите интересни идей, за да впечатлите истински Вашите гости и празника да остане незабравим.

 В раздел Сватбено меню сме отбелязали някой факти, които заслужават внимание при планиране на менюто. Важно е да имате коректна бройка на куверти (поне седмица преди събитието), ако имате гости с хранителни особености – алергия, вегетарианци и т.н. да се знае колко са и къде ще бъдат настанени, както и детските куверти.

В раздел Украса на ресторант за сватба сме обърнали внимания на основните моменти касаещи украсата на ресторанта за сватба.

 Избор на ресторант за сватба