Избор на цветя за сватбена украса

Символика на цветята и цветовете

 

   Цветята са основния елемент от Вашата сватбена украса и именно те изграждат общата визия на сватбеното тържество. При избора на цветя за сватбена украса булките са водени от различни фактори, както емоционални, така и рационални, като всеки един от тях има особености, на които е добре да се обърне внимание.

   Най-често булките се спират на любимото си цвете за сватбена украса и това е съвсем нормално. Тук обаче има няколко момента, които следва да се съобразят. Всяка сватба има цветова линия, която следва да се изгради. Ако булката държи на определено цвете, то при избора на цветова гама трябва да се съобрази, това цвете съществува ли в съответните цветове. Има цветя за сватбена украса, които са строго сезонни – особено пролетните. Въпреки, че всяко едно цвете може да бъде намерено по всяко време на годината, то извън сезона цветята са много по-скъпи и същевременно доста нетрайни (лалетата в лятната горещина не издържат повече от 2-3 часа за жалост). Ако любимото Ви цвете е фрезия и желаете да го използвате във Вашата сватбена украса то определено трябва да си организирате пролетна сватба.

   Има случай, в които водеща е цветовата гама и спрямо нея се избират подходящи видове цветя за сватбена украса, които могат да я изградят. В тези случай отново е добре да се избират сезонни цветя. Размера и формата на цветята също е от значение, за да се изгради единна цветна феерия. Добре е когато разговаряте с флорист да носите конкретна мостра на избрания от Вас цвят, защото има много голяма разлика в нюансите на отделните цветове, които могат да променят възприятието тотално. На снимките може да видите цветя в няколко нюанса на лилавия цвят.

                                     Цветя за сватба Избор на цветя за сватба Избор на цветя за сватбата Сватбени цветя

   Има булки, които не знаят кое е тяхното цвете, но определено има цветя, които не искат да присъстват в тяхната сватбена украса. Най-честата причина за това е, че тези цветя са „набедени”, като неподходящи за радостни събития. В тази група влизат карамфил, хризантема... все прекрасни цветя, но... Ако и Вие имате такива изисквания, то непременно ги споделете с флориста,  за да не се разочаровате в сватбения ден от Вашата сватбена украса.

            От древни времена всяко цвете е носител на определено послание и настроение. Ако за Вас това има значение, то ето и някой от най-популярните цветя използвани в сватбената украса, както и техните символи:

 

Орхидея – любов и рядка красота,  изисканост, красива жена, китайски символ за много деца

Роза – щастлива любов, едно от предпочитаните цветя за сватбена украса заедно с орхидеята

Слънчоглед – уважение, гордост

Фрезия – доверие

Кала – красота

Гербер – издава, че подаряващият цветята иска да покаже колко е щедър и да изтъкне себе си

Карамфил – чиста и дълбока любов, очарование, женска любов. Едно красиво цвете заслужило негативно отношение за сватбената украса. 

Лале - перфектна любов

Люляк - смята се за лиричен пратеник. Особено се цени белият люляк, който е популярно цвете за сватбена украса при майските сватби. Нерядко го наричат “кралско цвете”

Маргаритка – вечна любов, чистота, скромност, невинност, предана любов

Бръшлян – символ на приятелство , съпружеска любов, преданост, привързаност

Гладиола – „Дай ми почивка!”, „наистина съм искрен/а”, цветето на гладиаторите

Далия – достойнство и елегантност

Димитровче – символ на нежност и любов

Здравец – здраве, лековитост

Зюмбюл – скромност, смирение

Лилия и Момина сълза – невинност и чистота на характера 

Невен – жестокост, ревност, отчаяние, печал, завист

Астра/ Богородичка – символ на любовта, изтънченост, изящество

Виолетката – нежна и искрена обич

Гардения – ти си чаровна „Красив/а си!”

Гергина - горда любов, не признаваща компромиси

 

А ето и посланията, които носи цвета на цветята за Вашата сватбена украса:

Розов цвят – знак за любов

Червен – огън и страст

Жълт – се асоциира със слънцето, подобрява настроението, носи радост и топлина, той е цветът на общуването, активността и откритостта.

Светлосин – вяра

Зелен – надежда

Син – вярност

Лилав – покорност

Виолетов – приятелство

Оранжев – гордост

Прасковен – непретенциозност

Сватбена украса с цветя