Сватбени чаши

Сватбен бокал

 

   Сватбените чаши са един от най-важните сватбени аксесоари при сключване на граждански брак. По традиция сватбените чаши са кристални или стъклени – да са прозрачни и чисти, както любовта между двамата влюбени. Чашите са крехки и чупливи, така както и любовта е крехка и младото семейство трябва грижливо да я пази. Не случайно старите хора казват, че ако се счупи някоя от сватбените чаши не е на хубаво - за да има грижа, както за чашите, така и за семейството.

 Сватбени чаши

 

 

   Традицията казва, че ритуалните чаши ги купува кумата. В наши дни много често младоженците сами си избират чашите, но се спазва традицията точно кумата да завърже чашите една за друга със специално приготвената панделка. При завързването кумата нарича хубави неща за младото семейство – да са живи и здрави, така както двете чаши се връзват заедно и не се разделят, така и младите да са винаги заедно, така както е здрава връзката между чашите, такава да бъде връзката и между съпрузите, така както са обсипани със захар чашите (по традиция се прави захарен ръб на ритуалните чаши), така да е сладък живота за напред...

 

 

Чаши за сватба

 

 

   Сватбените чаши може да са изчистени или декорирани с гравюри или рисунки. Някои младоженци поръчват да се изрисуват имената или инициалите им. Често като декорация се срещат символите на халки, сърца, гълъби, пеперуди, както и надписи „Обичам те” или с годината на сватбата.

 

 

 

   Независимо, какви сватбени чаши сте си избрали по време на ритуала пийте шампанското до дъно, защото хората казват: „Колкото капки шампанско останат, толкова сълзи в семейния живот ще има”. Ние може само да добавим – ако има сълзи, то нека да са от радост и щастие! Стара традиция казва, че който пръв си изпие шампанското и настъпи другия, то той ще командва вкъщи.

 

 

   При сключването на църковен брак се изисква една чаша за червено вино – сватбен бокал. Чашата е една, защото църквата приема семейството за едно цяло и така както младоженците споделят виното в сватбения ден, така трябва да споделят и радости и несгоди в живота за напред.

 

 

 

 

 

 

 

  

   Много младоженци след сключването на гражданския брак развързват чашите и използват едната за църковния брак. Това само по себе си обезсмисля символиката вложена в сватбените чаши..., а тя е толкова красива. При желание бихте могли да си намерите, както ритуални чаши, така и бокал от една и съща серия, с една и съща декорация.