Украса на шампанско за сватба

Вино за сватба

Късметчета за сватба

 

   При сключване на граждански брак един от основните и празнични моменти е първата семейна наздравица. В специално приготвените ритуални чаши се налива бяло пенливо вино, бутилката на което е празнично украсена. Украсата на шампанско за сватба е част от цялостната тематична линия на Вашата сватба. Бялото вино е символ на чистата любов, а е пенливо, както страстна трябва да е връзката между двамата влюбени. Традицията повелява шампанското да се пие до дъно, защото хората казват, че колкото шампанско остане в чашите, толкова сълзи ще има в очите на младите.

   Украсата на шампанското за сватба обичайно е изцяло съобразена с темата и цветовата гама на сватбата. Панделки, брокат, перли, камъчета, цветя и гълъбчета, в бяло или екрю, с добавка от сребро, злато, бордо или синьо... всичко зависи от желанията Ви за сватбена украса. По традиция след ритуала бутилката остава за спомен на младоженците, заедно със сватбените чаши се пазят през годините.

   Виното за сватба е част и от светото тайнство Венчание. В храма се носи червено вино – червено, както кръвта на Христос. Младоженците отпиват трикратно от една обща чаша вино – за да приемат общо и радости и скърби. Сватбеното вино се украсява в стила на сватбеното тържество и в унисон с украсата на ритуалните свещи и сватбения бокал. След ритуала украсената бутилка вино остава за храма.

   Житото, което символизира благоденствие и плодовитост също присъства, както в ритуала за граждански брак, така и в църковния ритуал.

  На изхода на ритуалната зала, след като всички гости са излезли да посрещнат младото семейство, кумата хвърля над главите на булката и младоженеца сватбените късметчета или хвърлянки. Те съдържат жито - за плодовитост, стотинка - за благоденствие и бонбонче – с пожелание за сладък живот. Обичайно трите компонента са обвити с тюл или органза и украсени с цветна панделка и декоративен елемент, част от общата тема на сватбата. За удобство на кумата късметчетата се поставят в украсена кошничка.

  По време на църковния ритуал на ритуалната маса в храма се поставя украсена кошничка или купа пълна с жито, бонбони и стотинки, като след края на ритуала кумата с шепи ги хвърля над главите на младоженците. Пожеланията отново са за сладък и плодовит живот изпълнен с благоденствие.