Сватбени традиции и обичаи

 

В раздел Сватбени традиции и обичаи сме събрали повечето сватбени традиции, като в различните региони на България разбира се се срещат различни традиции и обичаи. Изцяло Ваш избор е, коя сватбена традиция ще спазите.

 

 • В дома на младоженеца се украсява сватбения автомобил. Това се прави от момиче с двама живи родители.

 

 • Традицията повелява булката да бъде открадната или откупена. Друга традиция казва, че на булката и е много широка обувката и тя трябва да бъде запълнена с пари, за да и стане и да може да я носи. В някои краища на България, след като булката е откупена се оказва, че си е загубила обувката и младоженецът трябва да я намери. За да му помагат той подкупва шаферките. Независимо, кой вариант ще изберете младоженецът трябва да е подготвен с монети... банкноти J Ако пък искате да избегнете търговската част на ритуала, но все пак да го спазите е добър вариант младоженеца да бъде посрещнат от родителите на булката на вратата и да даде обещание, как ще се грижи за булката.

  

 • При тръгване от дома на  булката,  майката чупи една стъклена чаша пълна с вода преди младоженците да излязат – това е символ на приключването на моминството на булката и пожелание да му върви по вода на младото семейство. В някои краища майката просто лисва вода от менче.

 

 • Сватбените чаши са един от най-натоварените със символика аксесоари. Сватбена традиция е кумата да ги е завързала с общата панделка, като при завързването нарича хубави неща за бъдещото младо семейство. Сватбените чаши не се развързват повече. Може да се направи захарен ръб, като първо чашата се топи в лимонов сок, а после в захар. Сватбените традиции казва, че след като младото семейство изпие до дъно пенливото шампанско, който пръв настъпи другия то неговата дума ще се чува повече. Също така хората вярват, че е лоша поличба, ако една или и двете сватбени чаши се счупят.

 

 • Друг натоварен с много поверия аксесоар е булчинската рокля. Не е редно младоженецът да е виждал булчинската рокля преди сватбеното тържество. Роклята в традицията е бяла – символ на чистотата и невинността на невестата. Булчинската рокля трябва да се пази много през целя ден, за да остане неопетнена – особено в църквата от червеното вино. Сватбената рокля не се пере – някой казват една година, други до раждането на първото бебе. Традиция е сватбения воал да се закичва от кумата, преди булката да излезе от дома си, той я пази от зли погледи и се сваля от щастливо омъжена жена. В някой краища на България воалът се сваля задължително по светло и се поставя на плодно дърво, за да е плодовит брака.

  

 •     След сключването на гражданския брак всички излизат пред ритуалния дом,  като младоженеца по традиция излиза с булката на ръце, а зад тях кумата хвърля сватбени късметчета или хвърлянки. В тях задължително трябва да има бонбон – символ на сладък живот, паричка – символ на благоденствие и жито – за плодовитост. Гостите събират от хвърлянките за спомен от сватбения ден и за късмет.

 

 • Старо поверие казва, че две булки не бива да се виждат в сватбения си ден. Най-често такава „опасност”  има пред ритуалния дом или пред църквата.

 

 • Сватбена традиция е след настаняването на всички гости в ресторанта да се опъне бяло платно, което се поръсва със свежи цветове, които са символ на добрия и цветен живот, който очаква младото семейство. На края на платното се поставя менче, в което има вода, стотинки и две различни цветчета. Свекървата посреща младото семейство, като ги захранва с хляб, мед и сол. Първо им дава и по една хапка хляб със сол за да знаят, че в живота не всички моменти са сладки и те двамата да не могат един без друг, така както не може хляба без солта. После ги захранва с хляб и мед, за да им е сладък живота. Ако младоженците решат да приобщят и тъщата към ритуала, то тя може да държи питката докато свекървата ги захранва. След захранването следва първата семейна наздравица между младоженци и кумове. Чашите се пият до дъно, защото се казва, че колкото шампанско остане в сватбените чаши, толкова сълзи ще има в семейството..., но пък сълзите нека са от радост..., ако има такива. След като изпият шампанското до дъно се пита кума какво е на вкус виното. Тогава той по традиция отговаря, че е горчиво. В някои краища на страната има традиция след наздравицата четиримата да хвърля чашите назад през глава без да се обръщат. Накрая булката рита менчето и по излязлото по-напред цвете се гадае за пола на първото детенце.

 

 • Ритуал по разчупването на питката. Сватбена традиция е двамата младоженци да застанат с гръб един към друг, а до тя техните кумове. С ръце над главите младоженците хващат питата и я разчупват. Според традицията в този, който остане по голямото парче, той ще се грижи за  семейния бюджет... някои казват, че той ще командва. А колкото трошици паднат на пода от сватбената погача, толкова дечица ще има в семейството. Старите хора казват, че след това е хубаво младо момиче да обиколи гостите и всеки да си отчупи по парче от питката за здраве на младото семейство.

  

 • Време е и кума да си заслужи петела. По стара традиция младото семейство дарява на кума си печен петел (в някои райони може и да е печено прасенце), който е украсен официално и е поднесен на специално блюдо. На кумата си даряват или пита или торта. Но старите хора казват, че кумовете трябва да си спечелят даровете с надиграване. Обикновено някой от шаферите – момиче играе с петела, а момче с питата и се надиграват с кума и кумата. Ако не успеят да надиграят шаферите, то трябва да си откупуват даровете.

 

 • Важна част от тържеството заема и булчиното хоро. На него булката взема един букет и повежда булчиното хоро. Отстрани стои младо момиче или момче с кошничка. Ако някой иска да поведе хорото, то той трябва да откупи букета, като оставя пари в кошничката. Когато булката даде знак музиката спира изведнъж. Старите хора казват, че ако букета остане в ръцете на жена, то първата рожба на младото семейство ще е момиче, ако пък мъж държи букета, то ще е момче. Някои гадаят и по събраната сума – ако тя е четно число ще се роди момиче, а ако е нечетна - момче. Ако булката си иска букета, то тя трябва да изпълни едно желание на този, който последно го държи, право на едно желание има и този, който е събирал парите. Това е един от най-рядко практикуваните сватбени ритуали в наше време.

  

 • В края на сватбеното тържество е време да се разбере, коя е следващата булка. Всички не омъжени жени се събират на дансинга. Булката застава с гръб към тях и силно над главата си хвърля булчинския букет. Момичето, което го хване е следващата булка.

 

 •     Сватбена традиция е и за да не се почувстват пренебрегнати господата, младоженецът да хвърли жартиера на булката. Преди това обаче трябва да се потруди, за да го свали – без да си помага с ръце. Ръцете му стоят завързани отзад или кума помага, като ги държи. Този, който хване жартиера ще бъде следващия младоженец.

 

 • Края на сватбеното тържество се отбелязва с разрязването на сватбената торта. Тя е символ на всичко сладко, което очаква младото семейство за напред. Тортата се реже от двамата заедно, така както ще се справят с всичко заедно в живота. Разрязват се всички етажи на тортата. Младоженците си дават един на друг по едно парченце торта – символично парченце сладост, но без прибори, само с ръце. Казват, че колкото повече торта залепне по младоженците, толкова повече сладост в живота ги очаква. След това младоженците споделят сладостта и с кумовете си, както и даряват парченце сладост на поне една влюбена двойка.

  

Независимо дали вярвате в суеверия или залагате само на сватбени традиции и обичаи, най-важно е сватбения ден да остане един прекрасен и много приятен спомен за Вас и Вашите гости.

Весел празник!

Сватбени традиции