ТАЙНСТВОТО БРАК

Tайнството Брак се състои от две части: Обручение и Венчание. 

ОБРУЧЕНИЕ 

Обручението се извършва в притвора на храма. Тук младоженците в лицето на свещенослужителя обещават пред Бог и кумовете заедно да носят скърбите и радостите в живота. Те държат в ръцете си големи запалени ритуални свещи, съединени с панделка (отново напомняне за единението им). 

В знак на безкрайна обич между двамата свещеникът полага на десните им ръце халки (окръжността е символ на безкрайност).  Следва размяната на брачните халки, извършвана от кума или кумата.  В някои църкви това прави свещеникът.  Църквата благославя тъй да бъде безконечна обичта и разбирателството между двамата.  При Венчанието бракът се благославя като неразделен съюз между двамата и се измолва Божията благодат.

ВЕНЧАНИЕ

След като в притвора е свършено Обручението, при пеенето на "Слава Тебе Боже наш, слава Тебе", свещеникът повежда младоженците в централната част на храма. Тук в средата, където има полилей, е поставена маса, на която лежат Светото Евангелие, св. Кръст, два венеца (символизиращи царски корони), чаша с червено вино, пита и мед. Свещенослужителят извършва тайнството, по време на което бракосъчетаващите се се държат хванати за двете си десници. В това време кумовете стоят зад тях със запалени свещи.

Тайнството Брак се извършва, като три пъти се произнася  "Венчава се Божият раб (името) с Божията рабиня (името) в името на Отца и Сина и Святаго Духа". Младоженците целуват венците и свещеникът ги полага на главите им. Кумът или кумата разменя венците кръстообразно три пъти. Певците пеят "Господи, Боже наш, със слава и чест ги венчай". 

Младоженците отпиват от общата чаша червено вино — общо да поемат радости и скърби. Свещеникът им дава хляб и мед - да им е сладък животът като хляба и меда.

Запалените ритуални свещи, които младоженците държат в ръце, символизират духовно-благодатната светлина, която се получава по време на тайнството брак.

 Обикалянето в средата на храма изразява тяхната духовна радост и свързаността им завинаги.

В края на бракосъчетанието, излизайки от храма, кумовете хвърлят над главите на младоженците (по стара традиция) жито, бонбони, стотинки, за да се множи челядта им и да е пълен с благодат новият им дом.

Сватба украса църква